Comentariu inedit in legatura cu fotografia de la INDAGRA – editia 2003

In perioada 2000 – 2014 , fosta societate Tremot Dobre si Fiii a fost prezenta an de an la fenomenul ,, INDAGRA ” .

Cu regret dar , exceptie prezenta fostului prim-ministru Adrian Nastase la standul nostru , niciun alt prim-ministru , dar in special fosti ministrii ai agriculturii , nu s-au mai ostenit sa vada ce poate face un pasionat in apicultura si care anual aducea in visteria statului sau ,, a bancilor agreate ” intre 5-15 milioane de euro.

 Dialogul purtat : ,, Excelenta , va prezentam cateva sortimente de miere inedite , dar va rog sa gustati o pruna noua ” la care primul-ministru a replicat :  ,, nu , nu pot , sunt in timpul serviciului si nici nu pot consuma la aceasta ora”.  Era vorba de celebra miere de prun si care , miroase in asa fel incat , zici ca bei o tuica proaspata. Atunci , am aflat ca domnul prim-ministru avea la Cornu , familii de albine pe care le ingrijea dansul sau poate , alte persoane.
Foarte interesant : La un an dupa aceasta  a aparut la orizont prima firma care , sa-mi acorde fonduri europene.

Am dorit sa construiesc in comuna Varbilau , un mare centru unicat in Romania , cu 2 etaje , iar la fiecare etaj , in loc de balcoane de jur imprejur , sa plasez stupi cu albine ( din calcul ieseau cam 76 ) si unde sa infiintam o scoala de pregatire a apicultorilor , un centru de conferinte in domeniu agricol si apicol , intalnire cu mari oameni de afaceri si nu numai.

Incepand din Octombrie 2003 si pana in Martie 2004 , desi nu cerusem o suma mare ( 230.000 D.M. ) si in conditia in care , la experienta pe care o aveam , le-am confectionat la ,, specialistii” firmei de consultata , inclusiv proiectul , iar pentru avize , aproape zilnic eram oaspete in societate , umbland dupa cele 42 de vize si aprobari de la diferite organe ( ,, competente ” ) . 

 

M-am trezit in fata unui ( nu vreau sa ii spun functia avuta la acel timp) insa , in momentul in care i-am explicat ( era ultima viza ) , mi-a replicat : „CU CE URCI DUMNEATA DOMNULE INGINER , STUPII LA ETAJUL 1 SI ETAJUL 2”.

Raspunsul meu a fost  : ,, CU CATE 2 PERSOANE IN COSTUM DE APICULTOR , PE SCARILE INTERIOARE ” . Replica dansului a fost naucitoare  ,, LASA-MA DOMNULE IN PACE , AM SI EU 5 STUPI SI STIU CE INSEAMNA APICULTURA”.

La acea vreme , SC Tremot Dobre si Fiii detinea 350 de familii de albine si producea intre 40 si 60 de kg de miere / stup.

Interesant : In anul 2014 , a venit la societate o vice prim-ministru care , pentru a-si face platforma electorala zic eu , s-a angajat ca , va trebui sa pregatesc anual 500 de tinere in domeniul apiculturii , pentru care urmau sa se aprobe fonduri de 4,3 milioane euro. Firma beneficia doar de cca. 400.000 euro.

Am cheltuit cca. 380.000 de euro si rezultatul a fost ca , fondurile respective au fost dirijate catre alta regiune a tarii.

Motivatia , va las pe dvs. , cititori ai acestui material sa o deduceti.

Nota Bene : Din acel an au venit alte 5-6 firme , inclusiv una din Targu Mures , care voiau intre 20-30 % din fonduri , bani in avans , iar la obtinere ,„alte privilegii”.

Desi unii nu cred , pe vremuri , pentru aprovizionarea flotei de pescuit oceanic era nevoie sa ma deplasez la foruri foarte inalte ( ministere , D.G.A.T.M.-uri , C.S.P , ministerul fondurilor fixe , comandamente , vice prim-ministrii , etc. ) pentru a obtine repartitiile necesare , obtinerii unor materiale destinate flotei si functionarii acesteia.

Niciodata la niciun nivel nu mi-au fost cerute atentii , ci din contra: La comitetul judetean de partid Prahova , unde fusesem trimis sa obtin repartitii pentru 300 T cablu de tractiune necesar navelor trauler din flota noastra , era sa fiu arestat intrucat , veneam cu o mica atentie piscicola din partea unei mari personalitati a judetului Tulcea. Acest episod s-a derulat in anti-camera primului secretar al P.C.R. jud. Prahova.

Replica a fost scurta : tovarasul inginer , nu am nicio obligatie , indiferent din partea cui vii dumneata si daca nu incetezi , te arestez pe loc. 

Va intreb : Mai exista asa ceva acum ?