Dragi apicultori,

Dragi apicultori,

                Incepe sezonul si intrucat, cel putin parerea mea este legata de degringolada in anuntul preturilor unde, au concurat mai multi factori si care nu este cazul sa ii discutam acum.

  1. Comunitatea Europeana a incheiat doua importante contracte cu firme foarte mari din doua zone ale lumii: America de Sud si Asia. In plus activeaza noi brokeri internationali constituiti in “Asociatii” avand ca scop principal profitul cat mai mare.

                Deci, la cele doua contracte se adauga pretul mierii care se importa,  din alte doua tari europene (Ucraina si Moldova), la preturi mai mici cele oferite de noi.

  • Contractele de mai sus incep de la 1,2 Eu/kg si maxim 1,8 Eu/kg locco beneficiar fara taxe si mixate , procesatorii Europeni reusesc sa bage in piata lor si nu numai, o miere care se pare ca satisface pretentiile clinetilor si in primul criza financiara si alimentara care, se contureaza la orizont.
  • Vanzarile in unele tari Europene mai ales din cauza interzicerii servirii mesei in restaurante, baruri cu mancare, se situeaza la nivelul de 20-30% din cele anterioare.
  • Cel mai grav este ca pretul pe care incearca sa il promoveze marii brokeri , cumparatori sau brokeri “pasatori” si de unde inainte era unul singur acum sunt cate trei la o cantitate, si insumeaza la 25-50 centi/ kg in detrimentului apicultorului si procesatorului
  • Deasemeni foarte grav, este promovat un sortiment de salcamcare in opinia mea personala avand si origine incerta dar se vrea cumpararea la maxim 3. 85 Eu/kg in conditia in care, acest pret nu va permite plati catre apicultori mai mari de 15 lei/kg, ceea ce eu personal consider ca este inadmisibil de mic.

Solutii

  • Extrageti separat si fara mila cat mai urgent rapita. Daca nu ati avut recolta buna lasati-o in catul sau in corpul de jos sau, izolati ramele si nu amestecati in extractie rapita cu salcamul.

Exista cerere pentru rapita insa cumparatorii sunt in tatonare pentru a prinde cat mai bine din zbor,  care este productia reala.

  • Pentru salcam este problema dvs cum ati stiut sa va ingrijiti stupii, indiferent ca este conventional sau Bio si ar trebui sa va uniti pe grupuri de min 23-25 t sa o omogenizati la o fima in care aveti incredere ca, va da aceeasi miere si acest lucru este foarte simplu. Mierea ramane proprietatea dvs si ATENTIE –mierea de salcam sa fie oferita intre 15-17 % apa si sa fie salcam. Personal cred ca pentru asa ceva se va da pret real multumitor pentru dumneavostra si am experienta din anul 2019.

Cei care nu vor dori aceasta procedura,  opinia personala este ca nu trebuie sa se grabeasca cu vanzarea mierii. Este perioada tatonarilor de pret si nu este bine sa pierdeti sume importante. Varianta cea mai buna pentru dvs este deci predarea in custodie, iar procesatorii preferati sa stie ca primesc exact drepturile de omogenizare, inclusiv 0.08 Eu/kg, ca aparent profit.

  • Referitor la mierea poliflora – abtineti-va in acest an sa mizati pe mierea de floarea soarelui intrucat pretul va fi foarte mic. Iar la acest sortiment aveti ocazia sa ramaneti fara familii de albine, la fel cum personal acum patru ani la Stupina de constanta si anul trecut in Ju. Prahova din peste 100 de familii am ramas cu 4, respectiv 7 familii peste iarna din cauza tratamentelor vcare se fac in prostie fara rost si fara respectul nostru ca apicultori si munca noastra. ATENTIE –pretul la floarea soarelui banui ca va fi foarte mic, 5-6 lei/kg. Dca aceva nu se schimba  si in special din Comunitatea Europena. Eu personal nu cred ca voi avea comenzi care sa satisfaca preturile. Nu uitati va rog, ca pe viitor sa se vorbeasca cat mai putin real si sper ca ati inteles ce anume si cand.
  • Referitor la mierea de tei: cererea este extrem de mica, cauza si va rog sa o intelegeti foarte bine ca suntei vinovati cei care v-ati lacomit, este ca nu s-a receptionat semnalul dintre 2016-2017, am cazut la test ca tara si din toate punctele de vedere.
  • Vor fi multe ogoare parasite, vor aparea fel de fel de alte sortimente ca: maracine, flora spontana de camp si in special de munte, posibil sa apara mana. Sunt sortimente interesante, pretuite si la un loc cu mierea de faneata va pot garanta un castig sigur poate mai mic.

Depinde de dvs cum veti receptiona si acest mesaj, deoarece constat cu regret ca sunt niste copilasi foarte interesanti care fara sa gandeasca combat tot ce este normal pentru aceasta saraca tara.

Cel mai important este ca mai ales in ultimele doua luni am postat diferite lucruri interesante, sfaturi, povete si cu regret pe cei care atat au inteles sa critice si sa ma acopere cu noroi ii sfatuiesc sa se uite in primul rand la dansii.

Nu va pot da alte amanunte, nu ma intrebati de preturi ca acum nu vi le pot spune.

Astept provincia si repet: Niciodata firma Tremot sau Albinuta Pahoveana nu a mers pe pretul concurente dar nici nu a procedat ca asa zisa concurenta.

Cat despre faptul ca am fost in ultima perioada asazisi rau platnici va spun de asemeni ceva foarte sigur si va rog sa verficati si sa nu acuzati, sa nu dati cu piatra respectiv, va rog sa nominalizati persoana sau persoanele care au ramas neplatite in toti acesti ani.

Cei care platesc poate au alte surse insa nu procedeaza cum procedez acum eu in sensul ca, dealungul anilor am permis la foarte multe grupuri de apicultori, procesatori, viitori specialisti in procesarea mierii sa vina sa ma viziteze sa vada ce inseamna productia chiar daca nu as fi in ton cu moda. Din pacate le transmit la toti cei care nu au habar de apicultura de comercializarea mieri de respectul fata de apicultor ca ii desfid.

Miere multa, sanatate dvs si familiilor dvs si sa stiti ca oricand va pot da un sfat bun sau chiar foarte bun.

T D