SCRISOARE CATRE APICULTORI

            Intrucat am deschis acest nou site, as dori sa va prezint o varianta de lucru pe relatia:

producator-achizitor-procesator- broker  1- engrosist 1 – broker 2 – procesator extern – distribuitor – comerciant/magazin – consumator final.

            Dupa cum vedeti, intre dumneavoastra si consumatorul final sunt cca 10 verigi. Rareori pot fi cca 5-7, de regula cum este cazul procesatorilor romani si unde, achizitorul – procesatorul- broker 1 sunt intr-o mana.

            Multi, foarte multi dintre dumneavoastra au in vedere ca, cel care castiga foarte mult este procesatorul intern insa, este bine de stiut ca, exact acesta risca cel mai mult si mai ales cand, este si ambalator la borcane, deci detalist. Depinde insa ce  ambaleaza si acela, pentru intern.

            Cel mai mult insa, castiga distribuitorul si magazinul, unde profitul este foarte mare iar cheltuielile destul de mici. Spun foarte mult deoarece se au in vedere adaosuri comerciale si de 30-60%, iar riscurile cele mai mici din sistem, fata de felul cum statul ii protejeaza.

            Riscul maxim il are insa, procesatorul initial, mai ales daca, in loturile de formare se strecoara si cei care se joaca cu focul sau cu altceva???!!!

            Vin deci si va supun spre analiza oportunitatea subscrierii la suma necesara centrului apicol Baicoi, ce a apartinut firmei Tremot Dobre Si fiii, insa au avut grija UNII care s-au “hotarat ” sa faca in asa fel incat, firma sa iasa din competitie.

            Noii cumparatori insa, nu au avut expertiza necesara unei asemenea activitati si vor sa vanda afacerea.  Sunt intentii declarate si s-au purtat discutii pentru preluarea (cumpararea) de catre o firma renumita din Italia si 1-2 firme din Germania.

            Evenimentele din ultima perioada insa, au blocat intentiile cumparatorului din Italia si automat se pare ca, inclusiv a celor 2 din Germania.

            Propunerea pe care deci, v-o prezint:

  • O asociatie, o grupare de cca 50 de apicultori sa formeze nucleul de actionari ai noii firme si care, are  cele mai mari capacitati (INCA) din Romania.
  • Suprafata totala 5 000 mp, din care 2 000 mp betonat,
  • 2 camere de incalzire de 40 T fiecare
  • 1 bazin de omogenizare de 40 T,
  • 1 bazin de omogenizare de 60 T,
  • Laborator analize primare (antibiotice, HMF, culoare, apa, microscop, etc),
  • Spatii de depozitare hala de 860 mp, sopron pentru butoaie cu miere  de minim 760 mp,
  • Facilitati excelente de CE, gaze, apa, canalizare,
  • Acces facil din DN1,
  • Birouri, centrale termice, etc, etc

            Am mai spus sus INCA deoarece, asa cum au fost forte interesate sa distruga vechea firma si acum se lupta pe baricade ca totul sa se vanda pe nimic sau sa se taie si sa preia.

            Motivatia o intelege si Nea Surcica de la Copacenii din Vale.

DUMNEAVOASTRA, care veti intelege sa aveti centrul dvs, mai ales ca, metoda este folosita de marii producatori din alte tari ale lumii, veti avea un mare, foarte mare avantaj.

Folosind metode de exploatare, la nivelul de pretentii de ultima ora si cand pragurile de detectie de principali factori ai refuzului: antibiotice, falsificare, insecticide, prin consens, veti reusi sa realizati ceva care, alti procesatori nu pot sa o faca. Astfel:

1.- capacitatile de productie existente insa, permit ca zilnic si mai ales in sezon, sa se proceseze 40-60-100 tone.

2.- Avand doua bazine de omogenizare, deci doua linii, vor fi lucrari care se vor elimina.

3.- Cand interesul noilor investitori este vointa majoritara sau unica, sortimentele declarate gresit,  si rezultantele actuale, vor disparea.

4.- La capacitatile detinute, cand intri pe piata, altfel gasesti intelegere, sper sa realizati la ce ma refer.

            CARE ESTE COTA MEDIE DE PARTICIPARE,  la aceasta investitie?

– costul centrului fara TVA –                                                        230 000 euro,

-reparatii, intretinere, reautorizari, etc , dotari minim necesare – 50.000 euro – maxim.

            Repartizat la cca 50 de investitori duntre apicultorii ce detin minim 150 de familii, fara TVA, vor fi necesari in medie 5 600 eu/ persoana, echivalent in miere de salcam cca 1 400 kg / om.

            Nota bene: aceasta investitie, inclusiv constructia unei noi sectii de preambalare, se pot obtine cu ajutorul fondurilor europene.

            Personal, desi la varsta mea nu doresc sa ma implic direct, am demarat interventiile la nivelul Comisiei Europene si a MADR.

            Cu acordul dumneavoastra expres insa, promit sa asigur expertiza tehnico – comerciala pe care o detin in materie si inclusiv experienta externa , atat in domeniu cat si in ceea ce privesc multe alte probleme de avut in vedere.

            O precizare f. importanta: din vechiul colectiv, exista un nucleu de inalta calificare, ce poate prelua sub conducerea sau indrumarea mea,cele necesare repunerii in functiune a acestei capacitati, unice in tara.

            Rog analizati: TRENUL VINE IN GARA, DAR NU ASTEAPTA.

            O alta precizare:  nu am putut face echipa cu actualii proprietari si de aceea din decembrie 2018 mi-am dat demisia de la vechea firma.

            Sunt solicitat de circa 2 luni sa ma ocup de problema prezentata  dar personal, am mai expus acest lucru de altfel pe facebook, a ramas fara ecou in randul dumneavoastra.

            Am considerat de aceea, ca este bine sa cunoasteti din start si asa ceva, mai ales ca, a construi acum un centru similar, ar costa f. f . mult.

Apicultor,

Traian Dobre